Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
Οι απόφοιτοι των ειδικοτήτων του τομέα έχουν τη δυνατότητα να ασχολούνται με νέους τρόπους και μεθόδους παραγωγής ζωοκομικών και γεωργικών προϊόντων, με τις διαδικασίες της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με τη διακίνηση, συντήρηση, τυποποίηση, εμπορία και διαχείριση των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και ζωοτροφών, καθώς και την προστασία και αναπαραγωγή των γεωργικών προϊόντων και του ζωικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 1567, τ.Β’, 2-6-2016 τα μαθήματα Τομέα που παρακολουθούν οι μαθητές και μαθήτριες του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στη Β’ τάξη του Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. έχουν ως εξής:
ΜΑΘΗΜΑΤΑ | ΩΡΕΣ | |
1. | Αρχές Αγροτικής Ανάπτυξης | 2Θ |
2. | Περιβάλλον και Γεωργία | 1Θ+1E |
3. | Φυτική Παραγωγή | 2Θ+2E |
4. | Ζωική Παραγωγή | 2Θ+1Ε |
5. | Τεχνολογία Τροφίμων | 2Θ+2Ε |
6. | Αρχές Αρχιτεκτονικής Τοπίου | 1Θ+1Ε |
7. | Στοιχεία Γεωργικών Εγκαταστάσεων & Γεωργικά Μηχανήματα | 1Θ+1Ε |
8. | Αγγλικά Τομέα | 1Θ |
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ: | 20 ΩΡΕΣ |
Θ: Θεωρία Ε: Εργαστήριο
Ειδικότητα: Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου ειδικεύεται στη λειτουργία, εμπορική διαχείριση, συντήρηση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος και οικοσυστημάτων, στην εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών τεχνικών και βασικών χειρισμών για δένδρα θάμνους, άνθη, χλοοτάπητες και για ανθοκηπευτικές καλλιέργειες, στην εφαρμογή βασικών αρχών αρχιτεκτονικής του τοπίου, στην κατανόηση των βασικών αρχών της γεωργικής οικονομίας και απόκτησης επιχειρηματικής συνείδησης.
Τα μαθήματα ειδικότητας που παρακολουθούν οι μαθητές είναι:
Ειδικότητα: Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
ΜΑΘΗΜΑΤΑ | ΩΡΕΣ | |
1. | Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις | 3Θ |
2. | Αρχές Βιολογικής Γεωργίας | 3Θ |
3. | Ανθοκομικά Φυτά | 1Θ+2Ε |
4. | Εφαρμογές Αρδευτικών Δικτύων στην Κηποτεχνία | 1Θ+2Ε |
5. | Σχεδιασμός Φυτοτεχνικών Έργων | 2Θ+2Ε |
6. | Συντήρηση Κηποτεχνικών Εφαρμογών | 2Θ+2Ε |
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ: | 20 ΩΡΕΣ |
Θ: Θεωρία Ε: Εργαστήριο
Βασικές Γνώσεις
- Περιβαλλοντικών απαιτήσεων δέντρων, θάμνων, πολυετών, ετήσιων και αναρριχώμενων φυτών κηποτεχνίας.
- Τρόπου ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού φυτών κηποτεχνίας.
- Εγκατάστασης και συντήρησης χλοοτάπητα.
- Εγκατάστασης και συντήρησης αρδευτικών δικτύων
- Βιολογίας πρόληψης και αντιμετώπισης των βασικών εχθρών και ασθενειών των ανθοκομικών και κηποτεχνικών φυτών.
- Εφαρμογών κλαδέματος και σχηματοποίησης των φυτών κηποτεχνίας.
Επαγγελματική Απασχόληση
- Σε επιχειρήσεις φυτοτεχνικών και αρδευτικών έργων του ιδιωτικού τομέα.
- Σε επιχειρήσεις διακίνησης και εμπορίας υλικών κηποτεχνίας και συναφών εξοπλισμών.
- Σε Ο.Τ.Α. (υπηρεσίες πρασίνου των Δήμων)
- Σε βοτανικούς κήπους, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, νοσοκομεία, γήπεδα και τουριστικά συγκροτήματα.
- Ως ελεύθερος επαγγελματίας , αναλαμβάνοντας συντήρηση ιδιωτικών κήπων οικιών και πολυκατοικιών.
Περισσότερες πληροφορίες στο site: http://www.mysep.gr/?p=17464
Δυνατότητα εισαγωγής στα Α.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, Σχολές Αστυφυλάκων και Σχολές Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.
Πιο αναλυτικά δείτε στον σύνδεσμο: http://www.mysep.gr/?p=14519
Ειδικότητα: Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών ειδικεύεται στη λειτουργία, εμπορική διαχείριση, συντήρηση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος και οικοσυστημάτων, στην απόκτηση γνώσεων αναφορικά με τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων και επεξεργασίας και συντήρησης βασικών γεωργικών προϊόντων, στην απόκτηση κανόνων γεωργικής οικονομίας και επιχειρηματικής συνείδησης.
Τα μαθήματα ειδικότητας που παρακολουθούν οι μαθητές είναι:
Ειδικότητα: Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
ΜΑΘΗΜΑΤΑ | ΩΡΕΣ | |
1. | Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις | 3Θ |
2. | Αρχές Βιολογικής Γεωργίας | 3Θ |
3. | Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων | 2Θ+2Ε |
4. | Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων | 2Θ+2Ε |
5. | Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων | 2Θ+2Ε |
6. | Ασφάλεια Τροφίμων | 1Θ+1Ε |
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ: | 20 ΩΡΕΣ |
Θ: Θεωρία Ε: Εργαστήριο
Βασικές Γνώσεις
- Επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
- Αρχών ποιοτικού ελέγχου και συστημάτων διαχείρισης ποιότητας τροφίμων.
- Πρακτικών δειγματοληψίας τροφίμων.
- Υλικών συσκευασίας τροφίμων.
- Κυριοτέρων ομάδων προσθέτων τροφίμων
- Οργάνωσης επιχειρήσεων παρασκευής και εμπορίας τροφίμων και ποτών.
- Κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα στάδια παρασκευής και διακίνησης τροφίμων
Επαγγελματική Απασχόληση
- Στις βιομηχανίες τροφίμων (ιδιωτικές, δημόσιες, συνεταιριστικές).
- Σε δημόσιες υπηρεσίες ελέγχου ποιότητας τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ, ΕΛ.Ο.Γ )
- Σε σφαγεία και ιχθυόσκαλες, σε υπηρεσίες που πραγματοποιούν δειγματοληψίες και ελέγχους.
- Σε μεγάλα Σούπερ Μάρκετ και επιχειρήσεις catering.
- Σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς πιστοποίησης προϊόντων
- Να δημιουργήσουν ιδιωτική επιχείρηση παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας τροφίμων.
Περισσότερες πληροφορίες στο site: http://www.mysep.gr/?p=17464
Δυνατότητα εισαγωγής στα Α.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, Σχολές Αστυφυλάκων και Σχολές Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.
Πιο αναλυτικά δείτε στον σύνδεσμο: http://www.mysep.gr/?p=14519