psykt1 300x225 300x225 1

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού είναι ικανός να ασχοληθεί με επιτυχία στην εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή οικιακών και επαγγελματικών ψυγείων και ψυκτικών εγκαταστάσεων, με την εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή, τόσο τοπικών κλιματιστικών μονάδων όσο και κεντρικών κλιματιστικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον μπορεί να σχεδιάσει και να κατασκευάσει δίκτυα εγκαταστάσεων αερισμού κτιρίων επαγγελματικής και οικιακής χρήσης για τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα. Μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως μισθωτός σε επιχειρήσεις, βιομηχανίες κατασκευής ψυγείων και κλιματιστικών, εμπορικές και εργολαβικές επιχειρήσεις συναφών δραστηριοτήτων και ως τεχνίτης συντήρησης των συγκεκριμένων συσκευών.

Ο  απόφοιτος της ειδικότητας μπορεί να:

  • ακολουθεί τις τεχνικές οδηγίες και τις προδιαγραφές του μελετητή και του  κατασκευαστή- εφαρμόζει τους κανονισμούς ασφαλείας
  • χρησιμοποιεί σωστά τα εργαλεία, τις συσκευές και τα όργανα ελέγχου
  • εργαστεί σε εγκαταστάσεις βιομηχανικής και επαγγελματικής ψύξης και  εγκαταστάσεις κεντρικού και βιομηχανικού αερισμού και κλιματισμού
  • ασχοληθεί με επιτυχία στην εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή οικιακών και  επαγγελματικών ψυγείων και ψυκτικών εγκαταστάσεων
  • αχοληθεί με την εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή τόσο τοπικών  κλιματιστικών μονάδων όσο και κεντρικών κλιματιστικών εγκαταστάσεων
  • απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως μισθωτός σε επιχειρήσεις  (βιομηχανίες κατασκευής ψυγείων και κλιματιστικών, εμπορικές και εργολαβικές  επιχειρήσεις συναφών δραστηριοτήτων) και ως τεχνίτες συντήρησης.

Περιγραφή Επαγγέλματος

Ασχολείται  με την τοποθέτηση, συντήρηση και επισκευή οικιακών ή επαγγελματικών ψυγείων,  συστημάτων ψύξης και κλιματισμού. Όταν τα τοποθετεί, πρέπει να ακολουθεί τις  οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας, συναρμολογώντας τους κινητήρες, τους  συμπιεστές και τα άλλα στοιχεία του συστήματος. Στη συνέχεια, κάνει τις  απαραίτητες συνδέσεις, γεμίζει τη μονάδα με ψυκτικό υγρό και ελέγχει τα  συστήματα αυτά για τυχόν διαρροές.

Συνθήκες Εργασίας

Εργάζεται σε  κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους αντιμετωπίζοντας  τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Μερικές φορές εργάζεται σε μεγάλο ύψος, ανάλογα  με το είδος των μηχανημάτων και της εγκατάστασης. Είναι σκυμμένος για πολλές  ώρες και χρησιμοποιεί απλά ή σύνθετα εργαλεία που απαιτούν μεγάλη προσοχή. Το ωράριο εργασίας του είναι ακατάστατο και μετακινείται πολύ συχνά για την  εξυπηρέτηση των πελατών του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και  Ικανότητες

Πρέπει να διαθέτει μηχανικές ικανότητες και δεξιότητες, προσοχή  και συγκέντρωση στην εργασία του, επιδεξιότητα στα χέρια  πρέπει να είναι  συνεπής, δραστήριος, ικανός να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, επινοητικός και  εφευρετικός, να έχει καλή υγεία και σωματική δύναμη.

Τίτλοι σπουδών

Οι απόφοιτοι της Ειδικότητας  παίρνουν δύο (2) τίτλους σπουδών:

  1. Πτυχίο  “Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού”
  2. Απολυτήριο Λυκείου, όμοια και ισότιμα με το Γενικό Λύκειο

Επαγγελματικοί διέξοδοι

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. έχουν τη δυνατότητα:

  • Να λάβουν άδεια εξασκήσεων επαγγέλματος (βάση της κείμενης νομοθεσίας).
  • Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα τμήματα και στις σχολές των Ανωτέρων και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
  • Να εγγραφούν στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) (κατά προτεραιότητα σε σχετικά με την ειδικότητά τους αντικείμενα)

Ο απόφοιτος έχει τη δυνατότητα να εργαστεί:

  • ως ελεύθερος επαγγελματίας,
  • ως μισθωτός σε επιχειρήσεις (βιομηχανίες κατασκευής ψυγείων και κλιματιστικών, εμπορικές και εργολαβικές επιχειρήσεις συναφών δραστηριοτήτων)
  • ως τεχνίτης συντήρησης
Πρόγραμμα Σπουδών Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.
Στοιχεία Μηχανών
Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών
Θερμάνσεων
 Στοιχεία Ψύξης – Κλιματισμού
(ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
 Εγκαταστάσεις Κλιματισμού 2Θ+4Ε
 Σύστημα Ελέγχου, Ρύθμισης και Αυτοματισμού Εγκαταστάσεων Ψύξης και Κλιματισμού1Θ+2Ε
Μηχανολογική Σχεδίαση
Εγκαταστάσεων Ψύξης και Κλιματισμού
ΣΥΝΟΛΟ20 ΩΡΕΣ